Voetbalclub ziet inkomsten fors dalen door coronacrisis: “Wij hebben wel geen rijke voorzitter om het verschil bij te passen, maar we gaan niet zitten kniezen”

Verschillende voetbalclubs zien omwille van de coronacrisis minder volk in hun kantine. Dat is ook het geval bij KHO Huizingen. “We zullen de tering naar de nering moeten zetten, want we hebben geen voorzitter die zijn portefeuille opentrekt om het verschil bij te passen.”

De kleedkamers en douches van sportaccomodaties op het grondgebied van Beersel zijn na een burgemeestersbesluit sinds afgelopen vrijdag al verboden terrein. Voetbalclubs kunnen zo in deze moeilijke coronatijden toch nog wat inkomsten verwerven, al zijn die wel in dalende lijn.

“De coronacrisis heeft een weerslag op het geld dat via de kantine binnenkomt, toch de belangrijkste inkomstenbron van de meeste provinciale voetbalclubs”, zegt Eric De Greef, secretaris van voetbalclub KHO Huizingen. “Bij de trainingen en wedstrijden van de jeugd zien we dat de meeste spelers in hun voetbaloutfit toekomen en na de wedstrijd ook meteen vertrekken omdat de kleedkamers en de douches gesloten zijn. Na de match of training zien we daardoor minder ouders in de kantine. Ook bij de wedstrijden van de eerste ploeg komt er minder volk naar de kantine. Sowieso hebben we het aantal plaatsen moeten beperken omdat we de tafels uit elkaar moesten schuiven.”

Premies verminderen
Intussen denkt De Greef aan maatregelen om de club financieel gezond te houden. “We proberen zo lang mogelijk rond te komen en voorlopig lukt dat. Toch ziet het eruit dat we de tering naar de nering zullen moeten zetten, zoals premies verminderen of bepaalde vergoedingen helemaal afschaffen. We hebben immers geen rijke voorzitter of andere mecenas die zomaar zijn portefeuille kan opentrekken om het verschil bij te passen. Gelukkig heeft geen enkel sponsor afgehaakt. We hebben het lidgeld ook niet moeten verhogen.”

De handdoek wil De Greef zeker niet gooien. “Het heeft geen zin om in een hoekje te zitten kniezen. In deze tijden moet je creatief zijn. Net zoals andere verenigingen hebben we ons eetfestijn moeten afgelasten, maar we werken aan een alternatief met takeaway”, zegt De Greef. “Via de gemeente zullen we ook nog geld krijgen vanuit het coronafonds om onder meer uitgaven voor bijvoorbeeld de aankoop van handgel te dekken. Tijdens de eerste maanden van de crisis, toen we helemaal niet mochten voetballen, heeft de gemeente de huur voor het gebruik van de velden en het gebouw laten vallen.”

Bron: nieuwsblad.be